Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis Theme natoque penatibus.

Latest Posts

Zene nélkül mit érek én?!

A koronavírus immár közel egy éve nehezíti életünket. Táncos közösségünket is érzékenyen érintik a vírussal kapcsolatos korlátozások, tilalmak. A táncórák, bulik, egyéb rendezvények, amelyek korábban életünk szerves részét képezték, az utóbbi egy évben – egy rövid időszaktól eltekintve – szinte teljesen eltűntek életünkből. Nem tehetünk mást, mint bízunk benne, hogy mihamarabb visszatér életünk a “rendes” kerékvágásba. Addig is arra gondoltam, hogy a blog keretében megosztanék néhány zenét. Nagyon nehezen vettem rá magam a dologra, mert olyan sokféle ember jár hozzánk táncolni, hogy kizárt dolog, hogy mindenki ízlését ki tudjam szolgálni. Ráadásul – és most sértődés ne essék -, a magyar emberek zenei képzése az utóbbi évtizedekben drasztikusan romlott. Ez vitathatatlan, az óráimon hétről-hétről küzdünk ezzel az általános érvényű problémával. Nagyon komoly baj ez, ami messze túlmutat látszólagos jelentőségén. De erről majd talán egy másik bejegyzésben.

Éppen ezért meg sem próbálom tehát mindenki ízlését kiszolgálni! Nagyon sokféle zenét fogok megosztani minden bejegyzésben. Ezekhez egy youttube lejátszási listát is csatolok, így akár egy az egyben végighallgathatjátok az említett zenéket. Néhány megjegyzést persze szeretnék fűzni az egyes dalokhoz, előadókhoz, stílusokhoz. A felsorolásban tényleg mindenféle – általam alkotott – kategóriába sorolható dalt találhattok. A következők szerint csoportosítom tehát a zenéket!

Kedvenc slágereink – ebben a kategóriában azok a dalok szerepelnek, amelyek bérelt hellyel rendelkeznek a bulik lejátszási listáin. Ezeket szinte mindenki ismeri, mindenki szereti, és ennek megfelelően rendkívüli lelkesedéssel is táncoltok rájuk. 

Klasszikusok és azok feldolgozásai – ebben a kategóriában szeretnék olyan dalokat bemutatni, amelyek nagyon híresek, eredeti előadójuk többé-kevésbé a feledés homályában veszett, de korszerűbb hangszereléssel nagyon sokak kedvencévé váltak a 2000-es években is. 

Populáris dalok – ezek között olyan dalokat fogok mutatni, amelyek nem a kedvenceim, néhányat közülük – főleg a mai ízlésvilágomat figyelembe véve – akár kifejezetten gagyinak találok, de azt is tudom, hogy a kezdő táncosok körében könnyen lehet, hogy nagy népszerűségnek örvendenek. Sokszor megdöbbenek, ha az óráról távozóban olyan dalokat hallok bömbölni a tanítványaim autójából, amelyeket egy buliban soha nem játszanék le. (Ennek a sorozatnak egyébként éppen az is a célja, hogy a minőségibb zenék irányába tereljem azokat, akik erre egyelőre kevésbé fogékonyak. Hozzáteszem rögtön, hogy nem kell szabadkozni, a zenei ízlés is változik idővel. Ahogy fejlődsz a táncban, egyre több zenét hallasz, úgy lesz egyre erősebb az igény a színvonalasabb zenék iránt.)

Újabb zenék – ezek azok a zenék, amelyeket a koronavírus miatti korlátozások okán sajnos nagyon kevés alkalommal, vagy akár egyáltalán nem is játszhattam órákon, bulikban.

Különleges dalok – ez egy roppant tág kategória lesz, hiszen semmi konkrét kritériumot nem tartalmaz. Azok a zenék tartoznak ide, amelyeket valamilyen okból kifolyólag érdekesnek, különlegesnek találok. És persze ki is fejtem, hogy miért.

Romantikus zenék – a hölgyek figyelmébe ajánlom ezt a kategóriát, és persze mindazoknak, akik kifejezetten a dallamos, romantikus hangvételű zenéket szeretik.

A kategóriák között persze lesznek átfedések, és bejegyzésenként egy-egy kategóriából több dalt is megosztok majd esetenként.

A cikk végén megosztom a válogatás linkjét is, ha egyben szeretnétek meghallgatni a teljes gyűjteményt.

Kezdjük tehát egy dallal, amelyet több kategóriába is jelölnék. Túl sokszor nem játszhattam, hiszen a pandémia kitörését követően jelent meg, illetve éppen ennek témáját dolgozza fel. Vagyis vigyázzunk egymásra, maradj otthon, legyél elővigyázatos! Amit sajnos az is megtanult az elmúlt közel egy évben, aki nem hallotta ezt a dalt. Ezért is került bele az első válogatásba a különleges dalok közé, ezzel is biztatva benneteket, hogy egyszer majd ez is véget ér. Az előadó pedig a kubai timba zene egyik legmeghatározóbb,leginnovatívabb alakja, Paulo FG.

Egy kis idézet a dalból, ami arról szól, hogy mi lesz majd a vírus után:

“Después te voy a besar,

después te voy a abrazar,

después nos vamos a amar,

pero ahora solo hay que parar.”

Szabad fordításban:

“Azután majd megcsókollak,

azután majd megölellek,

azután majd szeretni fogjuk egymást,

de most egyszerűen le kell állnunk.” 

Azzal egészíteném ki, hogy “azután majd táncolni fogunk”, reméljük mihamarabb. A dal szöveggel ellátott verzióját raktam bele a lejátszási listába. Elég egyszerű a szövege, szóval ha kicsit érted a spanyolt, nem nehéz követni. Sajnos ehhez csak linket tudtam csatolni, amire rá kell kattintanod. (A többi videót sikerült beágyaznom.)

Paulo FG – Antiviral

https://www.youtube.com/watch?v=h6gjMoQkF9I

A következő két zene az egyik, utóbbi időben számomra leginspirálóbb lemezről származik. Nagyon sok jó szám szerepel rajta, igyekeztem sokszor játszani, de sajnos méltatlanul kevés lehetőséget adott eddig a sors. Na de majd pótoljuk!

Nic & N’taya – N’taya No Falla

Nic & N’taya – Cambia Tú

Nagyon jó hangulatú zene a Nada Faltó című szám is. Remélem még sokszor táncolunk rá.

Lazarito Valdez y Bamboleo: Nada Faltó

Maykel Blanco és Los Van Van. Ez egy olyan elegy, ami csak zseniális lehet. Halgassátok és élvezzétek! Aki még nem érti, kívánom, hogy egyszer majd megértse!

Maykel Blanco y Su Salsa Mayor feat Los Van Van – Pa’ los Mayores y los Van Van

És ha már Los Van Van. Elképesztő életmű. Sajnos Juan Formell, az alapító, már nincs köztünk (2014 óta). Leírhatatlan, hogy milyen hatással volt nemcsak a kubai, de az egész világ zenei örökségére. Nemrég megjelent egy albumuk, amellyel a 70-es évekbe kalandozhatunk friss hangszereléssel. Egy popurrit zenét választottam. A popurri kifejezés arra utal, hogy egy együttes a legismertebb zenéiből válogat össze többet egy számba. Tehát ez egy mix. Sokat táncoltunk anno ezekre a zenékre, no nem a 70-es években, de ezek a dalok kiállják az idő próbáját. (remélem a választásom is igazolja).

Los Van VanPopurrit de los ‘70

A klasszikus zenék közül egyik kedvenc előadóm zenéjét választottam. Nagyon sok csodás élmény kapcsolódik hozzá, sok tanítványunk kötődik erősen ehhez a zenéhez. Yemaya orisháról szól a zene, aki a szantería vallási irányzat (afrikai joruba és spanyol katolikus hagyományokat ötvöző szintkretikus vallás) istensége, szentje. Az anyaság, a tengerek és óceánok megszemélyesítője. Gyönyörű kék-fehér ruhát visel. (ld. a klippben) Erről a témáról később még lehetőség szerint írok, ha ti is szeretnétek.

Elito Revé y su Charangón – Agua pa’Yemaya

A következő zenét azért is választottam be a válogatásba, mert sokak kedvenc előadója, Alexander Abreu énekli a dalt. Mondanám, hogy viszonylag friss a dolog, de egyáltalán nem. Ezért rögtön írok az előzményről is, ami Manolín, el Médico de la Salsa zenéje. Szabad fordításban Manolin, a salsa doktora (orvos)

Manuel „Manolín” González Hernández az orvostanhallgatóból lett énekes, előadóművész egy egész korszak (a 90-es évek) egyik meghatározó alakja volt. Azért fordított hátat az orvostudománynak, mert afro-kubaiként a kilátásai ezen a területen meglehetősen behatároltak voltak, ami kifejezte egy egész generáció csalódottságát a rendszerben. (Akkoriban egy orvos havi 15 dollárt keresett, míg Manolín havi 9200 dollárt. Az ő személye, és sikerei részben a forradalmi eszmék, értékek megkérdőjelezését is jelentették. Az ő dalát hallgathatjátok először Alexander Abreu, a Havana d’Primera zseniális énekese elődadásában, majd az eredeti verzióban. Talán elavultnak tűnik a hangszerelés, a technikai értelemben vett minőség is más, de azért igen figyelemre méltó, hogy a régi híres slágerek milyen aktuálisak mind a mai napig.

Havana D’Primera – Aventura Loca

Manolín – El Médico de la Salsa (1994)

Jöjjön akkor a romantikus “salsa” dalunk. Ez olyannyira friss, hogy gyakorlatilag ma osztották meg a hivatalos videót. És azért biztosan örömmel látjátok a fentebb említett Alexander Abreut, aki nemcsak elképesztő hanggal rendelkezik, de egy rendkívül szimpatikus, barátságos, szerény figura. Luis Franco-t nem nagyon ismertem ezidáig. Elő a zsebkendőkkel, hölgyeim!

Luis Franco feat Alexander Abreu – Hombre enamorado (szerelmes férfi)

És akkor jöjjön a bonus „gagyi” zene. Egy egyáltalán nem gagyi együttestől!

Combinación de la Habana – Despacito

Remélem élveztétek! Várom szeretettel észrevételeiteket, véleményeteket!

És akkor a lejátszási lista linkje:

https://www.youtube.com/watch?v=h6gjMoQkF9I&list=PLKVb0MTOP4w3blFYcc4GWoBhOEfjpCCw3

POST A COMMENT