Tánc és buli etikett

A cikkben a táncos bulik etikettjére térünk ki részletesen. 

Ahogy azt már sokszor hallhattátok oktatóinktól: az etikett a tánccal együtt jár, kéz a kézben. Ha táncolsz, elvárható egy alapvetően illedelmes viselkedés, párban, ruedákban vagy akár a sorokban (suelta) táncolás alatt. Tekintsük át tehát a buli etikettjét. 

BEMUTATKOZÁS

A hölgy nyújt kezet, a férfi mutatkozik be először, aztán a hölgy. Figyeljünk oda egymás nevére! 

ÖLTÖZÉK

Ha nincsen „dress code” (előírt ruházat), akkor természetesen mindenki az aktuális kedvencében táncoljon. Lényeges a tisztaság, rendezettség. H van dress code, akkor annak megfelelően illik felöltözni (color (szín) kódos  bulik, alkalmi öltözék, stílus bulik, jelmezes bulik). Az ilyen táncos összejöveteleknek régen és ma is meg van a maga varázsa az öltözéket tekintve is, a „táncmulatságba” készülők nagy gondot fordítottak régen  arra is, hogy „megadják a módját”.

VISELKEDÉS

Két ember között a legrövidebb út egy kedves mosoly. Élvezzétek a táncot, ismerkedjetek, legyetek nyitottak, kedvesek és figyelmesek mások iránt!
Ügyelj arra hogy ha alkoholt fogyasztasz, tudd hol a mérték, és meddig vagy alkalmas, képes  a táncra. 

A FELKÉRÉS 

A férfi megáll a hölgy előtt illedelmesen, egy finom meghajlással megkérdezi: „Szabad egy táncra?”. Természetesen nem kell ugyanezekkel a szavakkal, sőt manapság még a meghajlás is egy kicsit régimódinak hathat (de azért nem véletlenül írtuk feltételes módban), a hangsúly az udvariasságon van! A lányoknak nem illik nemet mondani* abban az esetben, ha még aznap és azt megelőzően nem táncoltak az őket felkérővel 

Mikor mondhatsz nemet:
- már elígérkeztél másnak.
- ha már nagyon sokat táncoltál, és fáradtak vagy - ez esetben javasoljuk egyezettek meg egy későbbi időpontban.
- fizikailag képtelen vagy táncolni: kitörte a cipő a lábad, kiment a bokád, rosszul vagy stb. Ez esetben mással se menj már táncolni!
- kifejezetten taszít a kérő - van ilyen, nem lehet mindenki szimpatikus, de ilyenkor is csak a legszélsőségesebb esetben utasítsd vissza az illetőt, és illedelmesen!
- HÖLGYEK SOHA NE MENJETEK EL TÁNCOLNI OLYAN FÉRFIVAL, AKI NEM KÉRT FEL ILLŐ MÓDON! Sajnos előfordul, hogy egyes férfiak szerint elég, ha  kezük intésével, egy vakkantással, biccentéssel "kérik fel" a hölgyeket, ez rendkívül illetlen! Sajnos ha megelégszetek ezzel a férfi részéről, azzal csak erősítitek az ilyen viselkedést, tény, kevesebb férfi táncos van, és sok nő közül válogathatnak, de ettől még nincs joga senkinek ezzel visszaélni!
Hölgyek, ha egy férfi azt várja el, hogy egy nő ugorjon egy ilyen jelzésre, az már rég nem udvarias viselkedés, és inkább megalázó egy ilyet elfogadni. Mi azt ajánljuk ilyen esetekben inkább hagyjátok ki azt a táncot, de megfelelő időpontban és módon jelezhetitek a visszautasítás okát! 

A visszautasításból sportot űzni nem szabad egyik félnek sem! Ha visszautasítasz valakit, illik indokolni azt.  A „nem”-re természetesen teljesen megfelelő indok, ha a hölgy már elígérkezett. Mindkét nemre vonatkozik: amennyiben valakinek nemet mondasz, rövid időn belül, pl. ugyanazon zeneszám alatt, nem illik elfogadni egy másik felkérést! Nagy illetlenség lenne!
Hölgyválasz esetén a férfiak se mondjanak nemet a hölgyeknek! 
Minden embernek szimpatikus, ha van egy férfiban és nőben egészséges tartás, önbizalom, nem mindenkit, csak azt illik és kell visszautasítani, aki nem méltó a táncra veletek, és ez esetben is illően - ha nem üti veselkedése az elvárható szintet, te ne alacsonyodj le az övére. ;).

Ha egy nagyobb társasághoz lép oda egy férfi, és egy másik hölgy vette magára a felkérést, mint akinek szól, akkor úgy illik, hogy őt vigye el táncolni, és akár a következő számnál kérje fel az eredetileg kiszemeltet.

PARKETTRE KÍSÉRÉS

A felkérés után a férfi a parkettre kíséri partnerét oly módon, hogy felajánlja a karját, kiválasztja a megfelelő (üres) helyet, majd előre megy, hogy soha le nem hervadó mosollyal felvegye az érkező pofonokat és tűsarkakat. Ha elég a hely és kicsi a kockázat, a férfi a hölgyet előre engedheti.

TÁNC KÖZBEN

Fiúk! Nagyon fontos, hogy tánc közben nagyon figyeljetek a többi táncos párra, és úgy vezessétek a ti partnereteket, hogy ne legyen ütközés. Ha netán előfordul, akkor kedvesen kérjetek elnézést egymástól. A magasabb tudásszint nem jelentheti azt, hogy neked nem kell figyelni a többi táncosra. Táncpartnert nem illik otthagyni a tánc közben a parketten. Legyen türelmetek a kezdőkhöz is, és ne cseréljetek partnert azért, mert rájöttök, hogy a partneretek nem ütik meg a te tánctudásod, vagy épp fordítva, te vagy kevésbé haladó táncos és ez zavar. Bármely eshetőség áll fenn, jelezd partnerednek illedelmesen, hogy lassítsatok, vagy te magad igazítsd tudásod a gyengébb partner felé. 

!!! Tánc közben ha egy nő kellemetlenül érzi magát pl a partnere megalázza, figyelmen kívül hagyja tánc közben a tudását, vagy személyét (bábunak érzed magad), ezt egy módon lehet megfelelően kezelni: köszönd meg a táncot, és vonulj le a parkettről, ilyen esetben ha tudod azért indokold miért nem kívánod folytatnia  táncot vele.  

Nem kritizálunk, nem tanítunk buli közben, tánc közben és kéretlenül! A bulikon bulizunk! Ha valaki mégis megkér a segítségre, a parketten kívül -  másokat nem zavarva -  segíts neki, ha tudsz!  

TÁNCOT KÖVETŐEN

Ha vége a táncnak, a férfi udvariasan megköszöni azt, és a hölgyet a helyére kíséri. Udvariatlanság otthagyni a hölgyet a táncparkett közepén a tánc végén is! 

TOP