Rueda etikett - belépés a ruedába

Tánciskolánk főként rueda, azaz körtánc formájában oktatja a salsa figurákat, mely így diákjaink csoportos, és egyéni tánctudását is fejleszt. Nem csak óráinkon, hanem a szórakozó helyeken is sokszor találkozhat a táncos rueda de casino formával. Mielőtt beállnánk egy ruedába, illik meggyőződni pár egyszerű, és egyértelmű tényről, hogy nehogy elrontsuk saját magunk, és mások szórakozását. Ebben a cikkben a rueda etikettel ismerkedhettek meg részletesen.   
 
A tánc  több száz éves hagyománnyal bír, elődeink a táncos mulatságokat, a táncot az ünnep megélésére, kifejezésére használták. Ma sincs ez másként, a tánc a zenére mozgás, önkifejezés, szórakozás és ünnepi alkalmak velejárója. Régen a táncos mulatságok, bálok az ismerkedés és a társasági élet kiemelt eseményei voltak, ezért a helyes viselkedés, és az etikett elengedhetetlenül összeforrt a tánccal. A táncoktatás régen önmagában hordozta az etikett oktatását is. Napjainkra erre már sajnos külön tekintenek a résztvevők, pedig mint minden társadalmi megnyilvánulás, ez is együtt kezelendő az eseménnyel, ahol elvárjuk a megfelelő viselkedést. Ahogy van az üzleti életben elvárt viselkedés (üzleti etikett, tárgyalás etikettje), a  társas viselkedés (köszönés szabályai, telefonálás, étkezés stb...szabályai) úgy a táncnak is van saját etikettje.
 
A kubai salsa esetén egyéni-, páros tánc és rueda etikettjáről is beszélhetünk. Többségében a szabályok egyértelműek és minden esetben azonosan és követendők, de a ruedában  – annak jellege miatt  – vannak egyedi  szabályok.  A rudában táncolás, a ruedába lépéstől annak feloszlásáig sajátságos illemszabályait rueda etikettnek hívjuk.
 
Fontosnak tartjuk, hogy diákjaink ne csak jó tánctudásuk, hanem illedelmes viselkedésükről is megismerhetőek legyenek bulikban és órákon.  
 

A RUEDA ETIKETT

Belépnél egy ruedába, de neme tudod, hogy illik? Röviden összefoglaljuk miről is lesz szó: 

 • Figyeld meg a táncosok tudásszintjét.
 • Nézd meg, hogy az általuk táncolt figurák elnevezése megfelel-e az általunk ismert elnevezéseknek, vagyis le tudjuk-e követni a bemondott figuraneveket.
 • Kérj fel egy partnert, akinek a tudásszintje megfelel a rueda szintjének (akár meg is kérdezhetjük tőle, hogy ismeri-e a figurákat).
 • A rueda vezetője felé fordulva, felemelt kézzel jelezzük részvételi szándékunkat.
 • Ha megkaptad az engedélyt állj be a ruedába táncolni, ügyelj a helyes viselkedésre,  a tánc közben is, és annak lezárásakor egyaránt!  ;)

I. BELÉPÉS A RUEDÁBA - BULIKBAN ÉS ÓRÁN EGYARÁNT 

1.) JELEZD HA BE SZERETNÉL ÁLLNI A RUEDÁBA!

A ruedába újonnan jelentkező táncosnak részvételi szándékát jeleznie kell a rueda vezető – azaz a leader –  felé.
A beállni szándékozó megkeresi a szemkontaktust a leaderrel és a kezét a magasba emelve jelzi belépési szándékát (jelentkezel). A vezető intésére (engedélyére) a táncos csatlakozhat a ruedához.

A rueda vezetőjének önkényesen – személyes okoknál fogva – nem illik elutasítani senkit a ruedában való részvételtől.
Indokolt esetben viszont visszautasíthatja kérésed.  Ne sértődj meg ha visszautasítást kapsz, várd ki a következő ruedát vagy indíts te egy újat  - természetesen úgy, hogy ezzel a meglévőt ne zavard meg!  ;)

 A leader visszautasíthat ha úgy találja, hogy:  

-  Balesetveszélyes, ön- vagy közveszélyes, esetleg alkalmatlan állapotúnak ítéli a közösségi táncoláshoz a csatlakozni vágyót! Az elutasítás okát a táncot követően a leadernek illik közölni a visszautasítottal (pl. sokat ivott az illető, vagy egészségi állapotánál fogva láthatóan nem bírta volna az elképzelt és vezetett tempót stb...).
- Nem megfelelő a tudásszinted / tudásszintetek a ruedához. A rueda szintjét annak elkezdése előtte jelezni szokták a leaderek. Ezt a szint megjelölésével,  a szint bemondásával teszik. pl.: "Kezdő/Középhaladó/ Haladó rueda következik!".
- Mini, azaz 2-4 pár számára szeretne vezetni ruedát, így visszautasítja az e felett  jelentkezőket. Ilyenkor a csoport eleve nem jelzi másoknak hogy ruedát kíván indítani, így illik hagyni őket az ilyen formációban kibontakozni.  
- Nem enged be egyedül álló lányokat vagy fiúkat, azaz csak párban enged belépni. Ez akkor fordul elő, ha szándékában áll kifejezetten csoportos figurákat vezetni, ahol zavaró, vagy egyenesen kivitelezhetetlenné teszi, ha egyedül állnak lányok vagy fiúk a körben. 
- Ha rossz a fiú-lány arány, a leader visszautasíthatja az egyedül érkezőket (ez jellemzően a hölgyek esetében fordul elő), hogy ne romoljon tovább az arány, a leader vissza fogja utasítani érkezésed, ez esetben várd meg a következő kört, és addig is keress egy partnert, akivel együtt tudtok beállni. ;)

2.) NÉZD MEG A RUEDA SZINTJÉT, HA NEKED MAGAS, NE ÁLLJ BE! 

Ha a többi táncos tudásszintje magasabb, mint a mi szintünk, akkor nem illik beállni a ruedába, hiszen nem ismerjük az elhangzó figurákat és azt sem várhatjuk el, hogy a többség hozzánk alkalmazkodjon. Ne rontsd el mások örömét azzal, hogy feltartod őket. 

3.) OLYAN PARTNERT VÁLASSZ, AKI LEGALÁBB A TE TUDÁSSZINTEDDEL BÍR!

Illik olyan partnert választani, aki maga is rendelkezik a megfelelő tudással. Ne feledjük, kiválasztott partnerünk nem csak a mi partnerünk lesz a ruedában!


II. HOGYAN TÁNCOLJUNK, VISELKEDJÜNK  A RUEDÁBAN - ÓRÁN ÉS BULIKBAN EGYARÁNT. 

 1. Lehetőség szerint partnerrel álljunk be egy ruedába, órákon is, bulikban is!
 2. Ne állj be egyedül egy egyedül álló, veled azonos nemű táncos mellé a ruedába! 
  Bizonyos figurák, főként a párváltós és csoportos figurák kivitelezését zavarja, ha 2 egymás mellett páratlanul álló személy található> a fiúk rosszul válthatnak, félreérthető a helyzet csoportos figura esetén nem áthidalható a távolság vagy maga a figura stb...

  Ha partner híján vagy, és beállnál  nézd meg hova és kivel! 
  1. Rajtunk kívül is van azonos nemű, egyedül álló táncos: próbáljunk meg úgy beállni, hogy az egyedül állók között lehetőleg azonos mennyiségű pár álljon. Ezt úgy a legegyszerűbb ha egy egyedül állóval megpróbálsz szemben elhelyezkedni, feltéve ha ott még nem áll más, vagy a 2 páratlan közé állsz be úgy hogy azonos mennyiségű pár álljon köztetek jobbról és balról is... ;) 
   Miért is fontos ez? 
   • Fontos, hogy ne sokat álljon partner nélkül az egyedül beálló hölgy/férfi (ez utóbbi ritkán fordul elő), azaz gyors legyen a páros-páratlan időszaki váltása a párváltós figuráknak köszönhetően.
   • Ha többen vagytok egymás mellett páratlanul,  előfordulhat, hogy akár több percig is egyedül állsz - ezt kerüljük el!
  2. Órai körülmények között ha alacsonyabb szintű ruedába állsz be férfiként: ügyelj arra, hogy ha van több egyedül álló hölgy,  közülük úgy  válassz partnert, hogy az óra/rueda szintjének megfelelő táncost kérj fel, ne egy felsőbb szintű partnert hozz be a körbe! Azaz, az a hölgy élvez előnyt, aki az adott órának megfelelő szinten áll!
  3. Órai körülmények között, ha hölgyként alacsonyabb szintű ruedába állsz be: ne vedd el a rueda szintjének megfelelő hölgyektől a partnert - azaz egyedül, partner nélkül állj be, ha még van rajtad kívül egyedül álló alacsonyabb szintű hölgy.
  4. Ha a rueda fiú-lány aránya kedvezőtlen, kerüld a beállást ha hölgy vagy! A rueda még kivitelezhető, ha minden pár között 1-1- egyénileg álló hölgy van (egy pár- egy lány felállás),azaz 2x annyi a nők, mint a férfiak száma. De e felett már nem ajánlott beállni a hölgyeknek, sőt, visszautasítható a leader /tanár, hogy beállj. Csak speciális esetekben, a leader / oktató engedélyével, kérésével álljunk be rossz arányok esetén.
 3. Ahogy a buli környezetében is, ruedában órákon is csak olyan ruedába állj be amelynek figuráival tisztában vagy - le tudod azt vezetni, vagy követni! > Szintednek megfelelő vagy az alatti ruedába állj be. 
 4. Figyeld a leadert! "Fél szemed legyen a leaderen!!! ;) " Nem minden körülmények között lehet hallani a leader szavait -  bulikban főleg - ezért ajánlott figyelni őt, nem csak szavakkal, kézjelekkel is jelzi a következő figurát, esetleg mozgását is tudod figyelni / követni ha az szükséges. Ez egy csoportos tánc folyamán a rueda nyitott pozíciókban a legkönnyebb a leaderre nézni. Figurát mutatni és bemondani mindig úgy fog a leader, hogy azt te a következő ritmikai blokk első ütemére el tudd indítani - azaz általában 1-nél bemondja és a következőnél indíthatod is!  ;)
  1. Bizonytalan van a tudásodban, úgy helyezkedj, hogy fiúként a leaderre jól ráláss - ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy lehetőleg mögé állj be, így nézheted mit csinál.   
  2. Azt táncold (figurálisan) amit a leader jelez - ez egy csoportos tánc, egyéni tánc igénye esetén ne állj be, vagy jelzés után hagyjátok el a ruedát és táncoljatok külön! A ruea gy szép és harmonikus ha egyszerre és ugyan azt táncoljátok,  egységes képet ad, ráadásul sok esetben egységes díszítésre is lehetőséget ad, ami csodásan mutat.  
 5. Figyelj a partneredre és a táncostársakra!
  1. Férfiként a te dolgod, hogy törekedj arra hogy,  megtartsd a párok közötti távolságot, és ezzel összetartsd a ruedát!
   • Ha túl nagyok a távolságok törekedjetek arra, hogy a kör középpontja felé húzzátok a kört (szűkítsétek) - szélsőséges esetben jelezheted az előtted mögötted állónak,hogy húzzátok össze a kört, ehhez feltételezzük, figyeltek a ruedában más táncosokra is.  ;)
  2. Kövesd  figurákat  és párváltásokat időben és térben!
   • Ha elrontod, nincs gond,  a ruedába be vagy ki állva 1 lépést (ne állj az útba), kivárhatod míg lezajlik a kavarodás,  pár másodperc múlva kiderül hova kell beállnod: üresen álló nő - és máris vissza tudsz állni.
   • Ha lemaradtatok a figurával, jobb ha nem gyorsítasz/ rángatod partnered, hanem bevárod a következő indítható figurát, addig lépjetek alapot, vagy olyan figurát, ami biztos belefér még időben, ha vagy már olyan szinten, hogy bekapcsolódj a figura adott pontjánál tedd ezt! ;)
   • Ha nem ismersz valamilyen figurát - ne ess pánikba, lépj alapot, figyelj és tanulj, legközelebb pedig már te is tudni fogod! ;)
  3. Egyedül álló hölgyek ha párváltást követően egyedül maradsz, ne állj ki a ruedából,  és ne húzódj kifelé. Tartsd a pozíciód, a tempót, lépj alapot, vagy a figurát (ha egyénileg is le tudod táncolni) a következő partner váltásig, amikor is újra  partnert kapsz ;). Ha mégis kiállnál - ne lepődj meg hogy kihagynak a  következő párváltáskor!  
  4. Ne okozz kellemetlenséget vagy fájdalmat a partnerednek és a szomszédos táncos társaknak. 
   • Férfiként te vezeted a hölgyet, így ha ütköztök valakivel akkor az bizony a te hibád, óvd a partnered az ilyen esetektől, a párok közötti a távolságok jó fenn tartásával! 
   • Óvakodj az olyan díszítésektől,  amik a szomszédos partnerek épségét veszélyeztetik (gáncsolás, könyök, ütések, saroktaposás stb.) - Ezt a legegyszerűbb a megfelelő testtartással és díszítés megválasztásával, valamint a az egyenletes rueda elosztás megtartásával elérni. 
   • Soha ne hagyd ott partnered csak úgy egy ruedában (egyéni táncban sem illik, roppant modortalanság lenne). Indokolt esetben is (fizikai ok, személyes ok egyaránt) jelezd neki, hogy kiállsz és nem folytatod tovább.
   • Ne vond el mások figyelmét: egyéni tanítással, magyarázattal, beszélgetéssel stb. Órák előtt, után beszélgethettek, és átnézhetitek a kérdéses  figurákat. Ha az órai anyaghoz kapcsolódóan kérdésed van azt az oktatónak tedd fel - lehet másnak is hasznos információ lesz, ami elhangzik.  ;)
 6. A rueda befejezését követően:
  1. Ha feloszlik a rueda, köszönd meg a táncot aktuális partnerednek. 
   Ha épp egy buliban vagytok, a férfi felkérheti a partnert egy egyéni táncra a ruedát követően, vagy kikísérheti őt a parkettről! 
  2. Ha nem oszlik fel a a rueda, a jelenlegi partnerrel is folytathatod a ruedázást a következő zenére - általában ez történik.
  3. A leader / oktató,  főként órai keretek között is szokta is kérni hogy térjünk vissza az eredeti partnerünkhöz!  Ha mindenki, akkor te is térj vissza az eredeti partnerhez.
  4. Ha a jelenlegi partner vagy az ő partnere akivel beállta  a ruedába jelzi, kéri, akkor add át számára a lehetőséget,  és te kérj fel az így felszabadult hölgyet, vagy eredeti partnered.
    

No jó de ez még nem is etikett, hisz az  kimondatlan szabályok és normák halmaza... nézzük hát meg részletesen mit illik és mit nem a ruedába lépéskor és a ruedában táncoláskor. Ezek az apróságnak tűnő etikai szabályok rengeted pluszt adhatnak a táncos egyéni és csoportos viselkedésének megítélésében. 
Reméljük iskolánk diákjai nem csak remek tánctudásukról, hanem  etikus viselkedésükről is megismerhetőek lesznek az órákon és a bulikon egyaránt! 

TOP