Rueda etikett - rueda vezetés

Ez a cikk kifejezetten a rueda leadereknek, és a vezetés felé kacsintgató diákjainknak szól, mert nem csak a táncosoknak, nektek is tudni illik, mi illik! ;)

Ha a többiek bizalmat szavaznak, és felkérnek téged a rueda vezetésére, akkor bizony nem árt végiggondolni mit is vállalsz, mi a feladatod! Ha elvállaljuk egy rueda vezetését, arra vállalkozunk, hogy a ruedában résztvevő többi táncost a tánc vezetésével szórakoztatjuk (és nem fordítva)! 

Általános szabályok

 1. A vezető legyen tisztában a résztvevők tudásával:
  1. Ne mondj be olyan figurát, amit a többiek biztosan nem tudnak letáncolni.  
   Nem illik másokat ezzel kellemetlen helyzetbe hozni, kedvüket szegni. 
   Jó tanács: Minthogy ilyen szituációkban ismerjük a beálló táncosok zömét, ezért kerüljük a számukra idegen forrásból érkező  figurákat (más iskola, ws, YouTub-os egyéni gyűjtések, egyénileg kitalált figurák stb.)  - hiszen nem biztos, hogy mindenki több helyről tanul.
  2. Attól, mert valaki másképp táncol egy figurát, az még nem biztos, hogy rossz. Egyes figurák különböző neveken is szerepelhetnek, illetve egy adott néven több különböző figurát is ismerhetünk.
  3. Mindig a csoport szintjének megfelelő figurákat válassz.
 2. A figurák neveit a megfelelő időpontban, a kör közepe felé, és hangosan, mindenki számára érthetően mond be.
 3. Lehetőség szerint használj kézjeleket is. A figurák neveinek bemondást segítsd az ismer kézlejek mutatásával is  -feltételezve hogy ismered, és  tudod őket - hasznos, ha nagyon hangos a buli!
 4. Leaderként figyeld a táncosaid, itt most nem a partnered lesz az elsődleges - a kör felé nyitott pozíciót nem árt előnyben részesítened, amikor csak teheted.  
 5. Ha látod, hogy valaki kiesett a ritmusból, adj időt a "sorok rendezésére".
 6. Jelezd a táncosaid számára, ha szeretnéd hogy összébb húzzák a kört - ezt olyan figurák egymás utániságával is jelezheted amelyek megkövetelik vagy lehetőséget adnak az összehúzásra: több gyors egyszerű párváltással (dame-k) , egyszerű figurákkal (pl pati-pami, enchufle). 
 7. Önkéntesen és önkényesen ne ragadjuk magunkhoz a vezetést, akkor sem, ha a mi tudásszintünk magasabb. A tanáraitok sem várják ezt el, noha többször tapasztaljuk, hogy automatikusan átadjátok nekünk a vezetést.
 8. Néha érdemes felajánlani a vezetést másoknak is, hiszen lehet, hogy más is szívesen vezetne ruedát!

Vannak alkalmak amikor a leader (pl. buli közepette) ismeretlenebb de egyszerűbb figurát szeretne megmutatni, bevezetni. Ilyenkor a bemondott figurát, ha nem ismerik többen, megéri rögtön ismételni, még egy-két alkalommal közvetlen, és közben segíteni a táncosokat szóbeli utasításokkal. De ne vedd el a rueda élvezhetőségét "oktatással" - ha másodjára sem vevők az adott figurára,nem veszik le rögtön,  ne erőltesd, ne hozd fel többet.Többségében az egyszerű rueda de casino figurákat  már másodjára leveszik a táncosok. Mindentől eltekintve egy nagyon kezdő tánccsoport felé nem túl szerencsés lépés ez.  

Ha látod,  hogy valaki jelzi hogy beállna, jelezz vissza neki! Nem illik személyes okok miatt visszautasítani, de indokolt esetben visszautasíthatod a beállási kérést (az eseteket lásd: Rueda etikett).
Ha visszautasítottál valakit a ruedába lépéstől, akkor legkésőbb a táncot  követően indokold döntésed, kulturáltan!  

Nem szerencsés elvállalni a rueda vezetését: 
- Ha te magad sem vagy biztos a figurákban (nem tudod letáncolni őket), neveikben (nem ismered a figurák neveit), esetleg nem tudod jeleiket vagy téveszted azokat (ez utóbbi esetben csak akkor okoz kellemetlenséget, ha túl hangos a zene).
- Ha bizonytalan a ritmusérzéked (ha nem tudod a ritmust tartani, megfelelő időben kezdeni, bemondani a figurákat, nem szerencsés a teljes csapatot elvinned).
- Ha a zenét nem érzed számodra táncolhatónak (túl gyors, nem tudsz ritmusra állni) - ez esetben jó ha megbeszéled a dj-vel mire vagy milyen tempóra vezetnél szívesen ruedát.
- Ha már zajlik egy rueda és hely hiányában, vagy a közös bemondások áthallásaival zavarnád azt, vagy ők az általad vezetett ruedát.  Ez esetben talán a leg helyesebb és egyszerűbb, ha vártok egy kicsit, míg véget ér az éppen zajló rueda, és utána kezdjetek újat.

Speciális ruedák:
Ha mini ruedát vagy speciális formációt kívánsz vezetni, azt előre illik közölni a részvevőkkel. pl limitált páros, csak párok, szintek, formáció jelzése.  


Reméljük tippjeink segítetik a rueda vezetést, és sokan próbáljátok meg akár órákon, akár bulikban rueda vezetést! 

TOP